
روزامه – سرویس اقتصاد: بازار مسکن این روزها تحت تاثیر شدید اوضاع نابسامان اقتصادی کشور قرار گرفته است به گونه ای که طبق آمار موجود قیمت مسکن به نسبت چند سال گذشته به افزایش قیمت غیر قابل باور رسیده است.
گفتنی است به دلیل شرایط خاص حاکم بر بازار مسکن و عدم اطمینان بالایی که در بازار های دیگر به چشم می خورد، بسیاری از افراد ترجیح می دهند سرمایه های خود را به دارایی های غیر ریالی تبدیل کنند که مهم ترین دارایی های غیر ریالی در کشور مسکن می باشد. بنابراین در این شرایط سازندگان و فروشندگان با قیمت بسیار بالایی اقدام به عرضه مسکن خود می نمایند و یا اینکه به طور کلی از فروش ملک خود امتناع می کنند. از این رو برخی از متقاضیان واقعی در ماه های ابتدایی گرانی مسکن مجبور به خرید ملک با قیمت گران تر شدند و اما با مرور زمان و همچنین افزایش بی سابقه قیمت ارز و سکه بسیاری از سرمایه گذاران به علت اینکه مسکن خاصیت نقدشوندگی سریعی را ندارد این بازار را رها کردند و دوباره رکود به بازار افسار گریخته مسکن بازگشت. هر چند باید اذعان داشت که این رکود هنوز نتوانسته باعث کاهش قیمت در حوزه مسکن شود.
نقش مشاوران املاک در گرانی مسکن
متاسفانه بسیاری از مشاوران املاک نقش تاثیرگذاری در افزایش قیمت مسکن ایفا نمودند. به گونه ای که طبق اظهار نظر کارشناسان، مشاوران املاک بر تلاطم بازار مسکن به راحتی دامن زدند. چرا که در سایه کمبود عرضه مسکن برخی از مشاوران املاک اقدام به قیمت گذاری بالا برای مسکن های موجود کردند.قیمت های که هیچ تناسبی با عمر و یا امکانات ساختمان ندارد.
بدیهی است زمانی که ملک برای عرضه کم باشد به طور حتم رقابت برای مشاوران املاک نیز بیشتر می شود تا جایی که برای جذب فایل های بیشتر به مالک وعده فروش با قیمت بالا را می دهند و از آن جایی که رقابت در این شرایط میان مشاوران املاک شدت می گیرد، بنابراین هر یک از مشاوران سعی بر فروش ملک با قیمت بیشتری را دارند که این عامل خود نقش بسزایی را در گرانی های سرسام آور مسکن ایفا کرده است.
از سوی دیگر رئیس اتحادیه مشاوران املاک کشور در گفت و گو با خبرنگار روزامه، نقش مشاوران املاک در گرانی مسکن را به طور کامل انکار کرد و بر این باور است که قیمت مسکن یک قیمت کاملا توافقی میان فروشنده و خریدار می باشد اما این در حالی است که بسیاری از مشاوران املاک به راحتی اقدام به قیمت گذاری بر روی مسکن می نمایند تا جایی که در قبال دریافت حق کمیسیون بیشتر، ملک را باقیمت بالاتری به فروش می رساند.
هر چند مصطفی قلی خسروی وعده برخورد با مشاوران املاک متخلف را نیز داده بود، اما متاسفانه تا به امروز هیچ گونه برخوردی با مشاوران املاک متخلف صورت نگرفته است که این مهم خود با اما و اگر های بسیاری همراه است. در مقام اول این سوال مطرح می شود که آیا تخلف در میان تمام مشاوران املاک رخنه کرده است که برخورد با آن غیر ممکن شده است؟ و یا اینکه آیا عدم برخورد با مشاوران املاک متخلف خود نشان از قبول کردن شرایط موجود را دارد؟
نقش گرانی مصالح در افزایش قیمت مسکن
آنچه مسلم است افزایش قیمت مصالح ساختمانی نیز نقش بسزایی در گرانی مسکن ایفا کرد. چرا که قیمت بخشی از مصالح ساختمانی تحت تاثیر قیمت ارز قرار دارد به گونه ای که افزایش قیمت ارز به طور مستقیم بر قیمت برخی از مصالح ساختمانی نیز تاثیرگذار بوده است.
افزایش قیمت ارز متاسفانه باعث شد تا برخی از کارخانجات تولید مصالح ساختمانی برای تامین مواد اولیه خود با مشکل مواجه شوند که این خود عامل اصلی گرانی مصالح ساختمانی می باشد.
از طرف دیگر برخی از کارخانجات تولید مصالح ساختمانی، از فروش محصولات خود امتناع می کنند که این خود بر گرانی مصالح ساختمانی و کمبود آن در بازار دامن زده است، به گونه ای که متاسفانه در سایه کمبود و گرانی مصالح ساختمانی بسیار ساخت و سازها به تعطیلی کشانده شده است.
شایان ذکر است طبق آمار موجود افزایش 100 تا 200 درصدی محصولاتی مانند پریز، شیرآلات، آسانسور، درب و پنجره نیز نقش تاثیر گذاری بر تعطیلی پروژه های ساختمانی داشته است،همچنین افزایش 50 تا 100 درصدی فولاد و سیمان نیز در چند ماه گذشته توانست قیمت مسکن را دستخوش تغییرات چشمگیر کند. هر چند در این مجال باید اذعان داشت که رشد قیمت مصالح ساختمانی در چند ماه اخیر بسیار بیشتر از آمارهای منتشر شده می باشد.
افزایش قیمت مسکن از نرخ تورم پیشی گرفت
طبق آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی می توان به این مهم دست یافت که امروزه قیمت مسکن دو برابر نرخ تورم گران تر شده است که این خود می تواند باعث کاهش قدرت خرید بسیاری از مردم شود. اما این در حالی است که به طور معمول و در شرایط عادی قیمت مسکن باید کمتر از نرخ تورم باشد. از این رو انتظار می رود مسوولان امر برای این مهم چاره ای بیندیشند چرا که اگر دوران رونق مسکن را با برنامه ریزی های کارشناسانه آغاز می شد به طور حتم دیگر شاهد این افزایش قیمت افسار گریخته نیز نبودیم.
در پایان باید خاطر نشان کرد که رهایی بازار مسکن خود مهم ترین عامل در گرانی های اخیر مسکن محسوب می شود به گونه ای که امروزه دیگر نمی توان با تسهیلات خرید مسکن حتی اقدام به اجاره مسکن کرد. چرا که دیگر هیچ تناسبی میان نرخ تسهیلات مسکن و قیمت مسکن وجود ندارد، بنابراین تعداد بسیاری از افراد دیگر توان خرید مسکن را ندارند.هرچند در این میان باید به نقش خانه های خالی در افزایش قیمت مسکن نیز اشاره کرد چرا که یکی از دلایل گرانی را می توان در کمبود عرضه مسکن جستجو کرد. بنابراین اگر سامان دهی به خانه های خالی انجام شود شاید بتوان شاهد کاهش قیمت مسکن هر چند اندک بود.
منبع : روزامه